Kostka cukru, špetka soli

3. března 2013 v 22:35 | Genevieve |  Úvahy
Jednou jsme takhle s kamarádkou ještě na gymnáziu polemizovaly, jak definovat špetku soli a tato úvaha shrnuje, k čemu jsme tenkrát došly :)

Kostka cukru, špetka soli

Roku 1843 se začal vyrábět kostkový cukr. Bylo to u nás, na území dnešní České republiky, v cukrovaru v Dačicích. Tento dnes již běžně rozšířený výrobek, který se stal dokonce symbolem Česka v propagačních kampaních během našeho předsednictví Evropské unii, patentoval Jakub Kryštof Rad podle všeho poté, co se jeho paní zranila při sekání homole. Do homolí se dříve cukr zpracovával. Zavedení cukru v podobě kostek tedy vyšlo z praktických důvodů, životy hospodyněk se, lehce s nadsázkou řečeno, zjednodušily.


Jakmile slyším mluvit o cukru, okamžitě se mi vybaví sůl coby jeho opozitum. Sůl sice není zpracovávána do homolí, při jejichž sekání by se mohl někdo zranit, ale jiný problematický aspekt je nasnadě. Snad ve všech receptech a televizních i radiových pořadech o vaření se mluví o špetce soli. Kolik to ale je, špetka soli? Špetka je tolik, kolik člověk nabere mezi dva prsty, jenomže každý má jinak velké prsty, nabere mezi ně různé množství a každý také tyto špetky nabírá trochu odlišně. Jistě, rozmanité špetky nám umožňují ochutit jídlo podle vlastní chuti, ale co kdyby chuť jídla mohla být pokaždé stejně dobrá díky tomu, že vždy přidáme přesné množství soli? Špetka soli by mohla být přesně odměřená a mohla by se zpracovávat například do tvaru kuličky. Špetky soli by se prodávaly v pytlíčcích jako ostatní koření. Jediný problém by snad mohl být v jejich rozpustnosti, krystalky soli se rozhodně rozpustí rychleji než by tomu bylo u kuliček. Museli bychom připravovaný pokrm více zamíchat.

Dokážu si zcela dobře představit, že na obalu špaget bude stát "Do vroucí vody osolené čtyřmi špetkami soli…" a já budu díky tomu vědět, že mám sáhnout pro čtyři bílé kuličky a vhodit je do vody, aby moje špagety dostaly požadovanou chuť.


Co vy na to? Uvítali byste špetky soli nebo vám to připadá jako absurdní nápad?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 3. března 2013 v 23:07 | Reagovat

Sůl ze vzduchu snadněji absorbuje vlhkost než cukr a tak bys měla ve vlhčím prostředí, a to v kuchyni bývá, po kuličkách. :D

2 Genevieve Genevieve | Web | 4. března 2013 v 11:34 | Reagovat

[1]: Tyhle znalosti já nemám, byl to jen nápad laika, ale dík za poznámku :)

3 Sentencia Sentencia | Web | 4. března 2013 v 20:06 | Reagovat

Taky se kolikrát u vaření čertím, když je v receptu tenhle název. :) Ale pak to tam vždycky nějak nahážu a řeknu si, že přidat sůl můžu vždycky. Tak tam hodím svoji špetku na moje prsty a pak dochucuju. :)

4 Ravelin Ravelin | Web | 8. března 2013 v 13:38 | Reagovat

Nemám moc rada pravidlá, tak isto ako kontrolu a poriadok..
Preto by som aj pri varení zostala pri voľnosti zvolenia si koľko čoho kam hodím :)
Radšej sa sústreďovať na naozajstné problémy v potravinárstve.. a tých je teda skutočne moc!
Nie že by som týmto chcela kritozovať tvoj nápad.. Ak sa to ujalo, podľa mňa by to každému prišlo úplne prirodzené :)

5 Renesmé Renesmé | Web | 8. března 2013 v 16:53 | Reagovat

Nikdy jsme nad tím nepřemýšlela, špetka je zkrátka špetka mezi prsty a dále nad tím netřeba filozoficky doumat.

6 Chokina Chokina | Web | 9. března 2013 v 16:14 | Reagovat

Veľmi zaujímavé, nerozmýšľala som nad tým, ale ja už mám odskúšanú svoju "špetku" soli, takže tak. :D

7 Creencia Creencia | Web | 14. března 2013 v 17:51 | Reagovat

Nad problematikou špetky soli jsem také jednou přemýšlela, když jsem vařila brambory. Moje špetka je totiž strašně malá. Tedy menší než špetka mojí mamky. ALe třeba moje špetka je ta "akorátní" a mamka přesoluje... kdo ví? :D
Kuličky "špetky" soli bych proto uvítala!

8 karinga karinga | Web | 29. března 2013 v 21:56 | Reagovat

Ono se solí a "cukruje" stejně nakonec tak nějak od oka a od chuti. Ale úvaha zajímavá.. to je moje malá špetka.

9 Eillienessis Eillienessis | Web | 3. července 2013 v 21:03 | Reagovat

Mně přijde hrozně vtipné,když si představím,že by se špetky soli skutečně prodávaly. Já bych to však možná i ocenila.Mně samotné se jednou taková špetka stala osudnou, a to když jsem vařila k obědu těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem.Těstoviny jsem prostě tou svou ,,špetkou" přesolila a díky tomu moje veškeré kulinářské umění přišlo vniveč!:D
Jinak je to krásný nápad na úvahu!:)

10 WinstonHon WinstonHon | E-mail | Web | 1. března 2017 v 18:35 | Reagovat

thanks for this countless edifying website, keep up the great jobless check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>online casinos</a> offers    , buy <a href=http://esextoyfun.com>sex toys</a>

11 Smithd198 Smithd198 | E-mail | Web | 11. května 2017 v 13:49 | Reagovat

Enjoyed  examining  this, very good stuff,  thankyou . While thou livest keep a good tongue in thy head. by William Shakespeare. eefbdfdedddkccbd

12 Pharmc568 Pharmc568 | E-mail | Web | 12. května 2017 v 6:27 | Reagovat

Hello!<a href="http://via3indian.com/#1.html">viagra india</a>

13 Pharma456 Pharma456 | E-mail | Web | 12. května 2017 v 6:29 | Reagovat

Hello!

14 Smithd627 Smithd627 | E-mail | Web | 5. června 2017 v 3:37 | Reagovat

I all the time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for posts, thanks to web. ddceekkgafbccgea

15 Smithc712 Smithc712 | E-mail | Web | 5. června 2017 v 3:37 | Reagovat

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read? afeddfggeeaakcdf

16 Smithf875 Smithf875 | E-mail | Web | 29. června 2017 v 7:35 | Reagovat

Hi, Neat post. There's a problem with your site in internet explorer, would test this IE still is the market leader and a good portion of people will miss your excellent writing because of this problem. ekefbaaagcdgefkk

17 Sashasoory Sashasoory | E-mail | Web | 13. července 2017 v 19:32 | Reagovat

cialis generics24

      http://genericadcialis.com/ - cialis generic

    <a href="http://genericadcialis.com/">cialis online</a>

    only here how much is cialis

18 sltinlowt sltinlowt | E-mail | Web | 26. července 2017 v 5:40 | Reagovat

sh <a href="http://cialisnorxs.com/">cheap cialis online</a> is a fundamental part | <a href=http://cialisnorxs.com/>buy cialis online</a> when to take cialis 20 mg

19 Yuliasoory Yuliasoory | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 20:24 | Reagovat

prix cialis 20mg france

      http://canadiangcialisonline.com/ - cheap cialis

    <a href="http://canadiangcialisonline.com/">cialis</a>

    just try! original cialis

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama