Březen 2013

Kostka cukru, špetka soli

3. března 2013 v 22:35 | Genevieve |  Úvahy
Jednou jsme takhle s kamarádkou ještě na gymnáziu polemizovaly, jak definovat špetku soli a tato úvaha shrnuje, k čemu jsme tenkrát došly :)

Kostka cukru, špetka soli

Roku 1843 se začal vyrábět kostkový cukr. Bylo to u nás, na území dnešní České republiky, v cukrovaru v Dačicích. Tento dnes již běžně rozšířený výrobek, který se stal dokonce symbolem Česka v propagačních kampaních během našeho předsednictví Evropské unii, patentoval Jakub Kryštof Rad podle všeho poté, co se jeho paní zranila při sekání homole. Do homolí se dříve cukr zpracovával. Zavedení cukru v podobě kostek tedy vyšlo z praktických důvodů, životy hospodyněk se, lehce s nadsázkou řečeno, zjednodušily.